4. februar 2022

Forskerspirer fra BMI får bevilling til hjerte-kar-forskning

Bevilling

Danish Cardiovascular Academy er klar med første ud af fem stipendieuddelinger. To forskertalenter fra BMI blandt de 20 bedste projekter, som har modtaget bevilling fra det nystiftede akademi.

Et nyt dansk akademi inden for hjerte-kar-sygdomme blev sat i verden i begyndelsen af 2021. Nu er Danish Cardiovascular Academy klar med første uddeling af stipendier til 20 yngre forskere, herunder to ph.d.-stipendier til Katja Thorøe Michler og Rasmus Henrik Reeh fra BMI.

To forskere fra BMI blandt de 20 bedste projekter

Rasmus Henrik Reeh og Katja Thorøe Michler.

Danish Cardiovascular Academy har i deres første ud af fem uddelingsrunder modtaget 100 ansøgninger og udvalgt de 20 bedste projekter.

På BMI har Katja Thorøe Michler og Rasmus Henrik Reeh begge modtaget et ph.d-stipendium på 1,1 mio. kr.

Katja Thorøe Michler skal undersøge, om en omega-3 fedtsyre-metabolit, N-acyl taurine, reducerer plasma- og levertriacylglycerol i mus. Hypotesen er, at metabolitten kan være ansvarlig omega-3 fedtsyrers gode effekt på kredsløbet. Herudover indeholder projektet et klinisk studie, hvor man vil undersøge om metabolitten reducerer fedtoptagelsen og hjerte-kar-risikofaktorer hos raske individer. Projektet sker under vejledelse af professor Jens Juul Holst og adjunkt Trisha Grevengoed.

Rasmus Henrik Reeh skal undersøge, hvordan forstyrrelser i døgnrytmen påvirker risikoen for udvikling af diabetes og associerede hjerte-kar-problemer. Projektet omfatter både en epidemiologisk analyse af patienter med forstyrrelser i døgnrytmen og en dyreeksperimentel undersøgelse af, hvordan høj glukose kan påvirke clockgenerne, som er af betydning for døgnrytmen. Professor Thomas Mandrup-Poulsen er vejleder.

De i alt 20 projekter strækker sig fra større befolkningsundersøgelser omkring overvægt; effekten af et ekstra tilskud af vitamin K; analyse af forandringer i de mindste blodkar i relation til Alzheimers; udvikling af mulig screeningmetode af aneurismer og meget mere.

”Hjertekredsløbsforskning vil med disse bevillinger fortsat være på et højt niveau i Danmark og måske nå et endnu højere niveau på grund af den økonomiske og kvalitetsmæssige indsprøjtning som akademiet står for,” siger Christian Aalkjær, executive managing director hos Danish Cardiovascular Academy.

Formålet med Danish Cardiovascular Academy er at uddanne flere hjerte-kredsløbsforskere og hæve niveauet for deres uddannelse med kurser og træning i kampen mod en af de mest dødbringende sygdomme i Danmark. Akademiet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Hjerteforeningen, som dermed muliggør dette boost af forskningen.

Åbent for nye ansøgninger

Danish Cardiovascular Academy har i øvrigt åbnet for ansøgninger til næste runde af stipendieuddelinger. Der udloves både delvise og fulde ph.d- og postdoc-stipendier. Ansøgningsfristen er 1. marts 2022, og du kan læse mere om forløbet på akademiets hjemmeside.